Aanvraag CA, SCID, LFS of OAAM test


Het van Haeringen Laboratorium test voor het AVS het genetisch materiaal (haren en/of bloed) van Arabische Volbloedpaarden op de aanwezigheid van het dragerschap van SCID (Severe Combined Immuno Deficiency), CA (Cerebellaire Abiotrofie), LFS (Lavender Foal Syndrome) en OAAM (Occipital-Atlanto-Axiale-Malformatie)

Deze erfelijke afwijkingen waarvan lijders overlijden of moeten worden geëuthaniseerd, zijn een angst voor iedere fokker. Alle dekhengsten die een deklicentie wensen via het AVS moeten getest zijn op mogelijk dragerschap van SCID en CA mutaties. Bij dragerschap zal wel een wel licentie worden afgegeven,  maar alleen als de hengstenhouder geen bezwaar maakt tegen de publicatie van het betreffende dragerschap indien van toepassing.

Fokmerries worden niet verplicht getest, maar fokmerriehouders worden wel aangemoedigd om deze testen vrijwillig te laten doen. Veulens worden m.i.v. geboorteseizoen 2011 standaard op SCID en CA getest met een vrijwillige optie voor LFS. De uitslag niet vermeld op het registratiebewijs of in het stamboek. In het paspoort staat vermeld waarop is getetst echter zonder uitslag. Uitslagen worden in de vorm van een los certificaat afgegeven aan de eigenaar. U kunt de testen aanvragen via het stamboekkantoor.

Uitslagen van testen die niet via het AVS zijn aangevraagd, worden alleen door het stamboek erkend als deze op geïdentificeerde stalen zijn gedaan. Voor meer informatie bel of mail het stamboekkantoor via info@avsweb.nl