Arabissimo

De Arabissimo is een jaarlijks terugkerend evenement wat de veelzijdigheid van het Arabische Volbloedpaard moet benadrukken.  Onderdelen die aan de orde komen zijn respectievelijk; Dressuur,  Liberty,  Speed, Springen en Cross-Country voor een Biathlon, Triathlon, Quadrathlon of het Allround Kampioenschap. Normaal gesproken is de Arabissimo een weekend-evenement. Er kan overnacht worden op het terrein en er zijn boxen beschikbaar. 

Vanaf 2011 is het niet meer nodig of donateur of lid te zijn van het AVS om deel te kunnen nemen aan de Arabissimo. Dit, om nieuwe combinaties te stimuleren mee te doen.

Wel moeten alle deelnemende combinaties minimaal in het bezit zijn van een KNHS dressuurstartkaart of u start met een AV hengst zonder startkaart.

Achtergrond informatie:
De Arabissimo is een Initiatief van de heer Valerio uit Biarritz, Frankrijk. Het idee is door Toto Modderman naar Nederland gebracht met als grondslag het karakter, de schoonheid en de veelzijdigheid van de Volbloed Arabier aan te tonen, en het gebruik van de Arabier in de sport te promoten. 

Men  moet minimaal aan de twee basis-onderdelen meedoen: Dressuur en Liberty want het paard moet voldoende gehoorzaamheid kunnen tonen in minimaal een B-Dressurproef en ook voldoende rastypische kwaliteiten bezitten.

De Dressuur wordt gereden op eigen KNHS niveau en wordt vervolgens verrekend als een percentage voor de te behalen Arabissimopunten. Uiteraard gelden individuele de proeven ook voor KNHS winstpunten en worden daarvoor apart prijzen uitgedeeld.

De Liberty houdt een korte exterieurkeuring in, gevolgd door het losgooien van het paard. De gangen worden dan ook nog eens beoordeeld. Als het signaal luidt dat het vrije deel voorbij is, moet u uw paard zo snel mogelijk weer aangelijnd krijgen. Al deze zaken leveren een totaal van punten op bij de verplichte Liberty.

Bij de speed wordt, na een gedegen warming-up,  400m  op de renbaan in een zo snel mogelijk tempo afgelegd. Rengalop is toegestaan !

Voor het springen geldt een algemeen Arabissimoniveau van 80 cm. Naast het Arabissimo springen kan er meestal ook nog gesprongen worden voor KNHS punten als u daarvoor KNHS startcoupons heeft. Een eventuele KNHS springwedstrijd staat los van de Arabissimo en wordt meestal gecombineerd met paardencombinaties uit de regio en daarvoor worden aparte prijzen uitgereikt.

Ook de cross wordt op één algemeen Arabissimoniveau gereden, nl. 70 cm hindernissen met een gemiddelde snelheid van + 400 m per minuut.


Door deel te nemen aan de twee basisonderdelen Dressuur en Liberty, rijdt u mee voor de “Arabissimo Biathlon”

Kiest u om ook deel te nemen aan de “Speed” dan rijdt u mee in de “Arabissimo Triathlon”  Kiest u ervoor vervolgens ook te gaan springen, dan kunt u meedoen voor het “Arabissimo Quadrathlon” kampioenschap. Neemt u deel aan alle vijf onderdelen, dan doet u mee met het “Arabissimo Alround” kampioenschap.Vier combinaties, dus voor elk wat wils.

Al met al een evenement op de huid geschreven van het veelzijdige Arabische Volbloedpaard.