Uitleg AVS Röntgencertificaat

In navolging van het KWPN, het Friese stamboek, het NRPS en andere kleine stamboeken, geeft het AVS u vanaf heden de mogelijkheid om in het bezit te komen van een AVS röntgencertificaat.

Sinds 1997 is het KWPN begonnen met het PROK (Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN) om een eenduidige standaard vast te leggen in de beoordeling van röntgenfoto’s. Deze standaard wordt inmiddels door meerdere stamboeken gehanteerd en ook het AVS wil de houders van Arabische Volbloedpaarden de mogelijkheid bieden om volgens deze standaard een röntgencertificaat te verkrijgen. 

Voor dit röntgenonderzoek worden er in totaal 22 foto’s gemaakt van de voorbenen en de achterbenen. In de voorbenen worden het straalbeen, sesambeen, kootgewricht en kogel beoordeeld. In de achterbenen worden de sprong, knie en kogel bekeken. De resultaten van het onderzoek worden in klassen ingedeeld. Aan de hand van deze klassen wordt beoordeeld of het paard aan de norm voor het AVS röntgencertificaat voldoet. De klassen en normen kunt u vinden onder de voorwaarden.

Foto’s kunnen gemaakt worden op de faculteit van Utrecht of bij een erkende dierenarts bij u in de buurt. Er zijn zelfs erkende dierenartsen die een mobiele röntgenfotoinstallatie hebben en kunnen dus bij u aan huis komen. Foto’s dienen ingediend te worden als DICOM bestand. Uw dierenarts kan u hier over adviseren.  De minimale leeftijd van het paard om dit onderzoek te mogen ondergaan is 2 jaar en 3 maanden. Röntgenfotos mogen niet genomen zijn vóór het bereiken van de vermelde minimum leeftijd en de gemaakte röntgenopnames mogen niet ouder zijn dan 8 maanden bij aanlevering bij de röntgenologische beoordelingscommissie.

Het bij het AVS laatstbekende tarief van de 22 fotos zijn bij de faculteit is €509,85 (in 2020).  Graag zelf informeren of dit is gewijzigd. Het bedrag kan varieren per erkende dierenarts. De kosten van de beoordelingscommissie bedragen € 77,75 (in 2020), welke via het AVS gefactureerd zullen worden.

Hengsten waarvan reeds in Utrecht de foto’s van de sprongen  zijn genomen in het kader van het spatonderzoek voor de AVS hengstenkeuring, kunnen deze fotoset uitbreiden t.b.v. de röntgencertificaat gekwalificeerde hoeveelheid van 22. De meerkosten hiervan zijn op de faculteit €406. ( in 2020)
Wederom kan dit bedrag gewijzigd zijn en varieren bij de erkende dierenartsen.

Hengstenhouders kunnen ook kiezen om vóór of  – op afspraak –  tijdens de veterinaire hengstenkeuring te Utrecht, de uitgebreide procedure te doorlopen t.b.v. een AVS röntgencertificaat. In dat geval zijn de standaard foto’s van de sprongen niet meer benodigd en is de beoordeling van de sprongen op het röntgencertificaat leidend.

Bezoekadres Universiteitskliniek voor Paarden
Yalelaan 112 (De Uithof)
3584 CM Utrecht
Telefoonnummer röntgenologie: 030 – 253 1264