Introductie

Het Arabische Volbloedpaard

Het Arabische Volbloedpaard is, zoals de naam laat vermoeden, afkomstig van het Arabische schiereiland en is het oudste raszuiver gefokte paard ter wereld.
Een Arabisch Volbloedpaard is een paardenras uit onvermengde, zuivere bloedlijnen (rasfokkerij) die alle hun oorsprong vinden bij de bedoeïenen in de woestijn op het Arabisch schiereiland.
Er is geen enkel paardenras dat zo internationaal gefokt wordt als het Arabisch Volbloedpaard. Reeds lang zijn er meer paarden van dit ras buiten dan binnen het oorspronkelijke Arabische gebied.

Om voor alle landen dezelfde registratiecriteria te krijgen is er voor het Arabische Volbloedpaard een wereldorganisatie opgericht: World Arabian Horse Organisation (WAHO).
In de statuten van de WAHO staat als definitie van een Arabisch Volbloedpaard:  “een Arabisch Volbloedpaard is een paard dat in een door de WAHO erkend studbook of register geregistreerd staat”.
Momenteel zijn er een 50-tal nationale Arabische Volbloed fokverenigingen (stamboekorganisaties) bij deze vereniging aangesloten die hierdoor de WAHO-definitie en de internationale regels van de WAHO respecteren.

Een Arabisch Volbloedpaard moet  zich door de onderstaande rasspecifieke kenmerken onderscheiden van andere paarden en de eigenschappen van een in alle onderdelen correct rijpaard bezitten.

Geschiedenis

Met z’n historie die terug gaat tot ver voor de Christelijke jaartelling, is de Arabische Volbloed het oudste gedomesticeerde paardenras dat we kennen. Door inteelt en zware natuurlijke selecties heeft het ras zich aangepast aan het harde leven bij de nomaden in het onherbergzame Arabische woestijnlandschap.

De profeet Mohammed was de eerste onder de Arabieren in het koesteren van het Arabische paard. Hij typeerde ze als “drinkers van de wind”en maakte zelfs van het raszuiver fokken van het Arabische woestijnpaard een religieuze verplichting. 

Als strijdmakker in tijden van oorlog en op rooftochten én als statussymbool heeft dit paard door de eeuwen heen in de bedouïnencultuur dan ook een zeer belangrijke rol gespeeld. Door de eeuwen heen zijn er Arabische Volbloeds als strijdbuit meegenomen en later ook systematisch geëxporteerd naar alle windstreken. Zo zijn er binnen deze rasfokkerij in de loop der tijd de verschillende fokrichtingen ontstaan (Spaans, Pools, Russisch en Egyptisch) die wereldwijd op raszuiverheid gecontroleerd worden door de WAHO.

In Nederland werden in 1924 de eerste Arabische Volbloeds vanuit Engeland geïmporteerd. Het AVS telt op dit moment ca. 1000 leden die gezamenlijk zo’n 3000 paarden bezitten.

Jaarlijks worden er een aantal shows, maar bijvoorbeeld ook dressuurcompetities georganiseerd. Vele mensen hebben inmiddels de brede gebruiksmogelijkheden van het Arabische Volbloedpaard ontdekt en we zien ze dan ook terug in alle takken van sport: endurance, western, dressuur, springen, aangespannen en op de renbaan!

Terecht, want naast zijn schoonheid en uitstraling is het door z’n uithoudingsvermogen, wendbaarheid, intelligentie en snelheid ook een ideaal sportpaard.

Al met al combineert het veelzijdige Arabische paard een aantal aantrekkelijke eigenschappen die hem tot meer dan zomaar een paard maken. Wie met hem op voet van gelijkwaardigheid weet om te gaan, leert achter de charmeur de harde werker kennen die voor z’n berijder tot het uiterste gaat. En daarmee blijkt een nadere kennismaking met de Arabische Volbloed vaak niet alleen liefde op het eerste gezicht te zijn, maar voor het leven!

Hoofd:
Het hoofd van het Arabische Volbloedpaard vertoont de meest karakteristieke raskenmerken. Het hoofd is kort en wigvormig. Het voorhoofd kan enigszins bol zijn tussen de ogen; dit wordt duidelijk wanneer men het paard in profiel bekijkt: men ziet dan het voorhoofd in een bolle, gebogen lijn lopen tot op eenderde van het neusbeen en doorlopen in een holle lijn. De onderkaakbeenderen zijn opvallen groot en rond. De neusgaten liggen iets hoger; de neusvleugels eindigen niet naast  maar op de rug van de neus. In actie of bij opwinding staan de neusgaten wijd open en krijgt het hoofd, ook door de grote ogen, een bijzonder fraaie expressie. De ogen zijn groot en vol uitdrukking; ze bevinden zich eerder laag in het hoofd en staan ver uit elkaar (breed voorhoofd).

Romp:
De rug is kort en sterk; de lendenen zijn kort en breed. Rug en lendenen moeten bespierd zijn. In plaats van de bij andere rassen gebruikelijke 8 tot 10 ribbenparen, heeft het Arabische Volbloedpaard er slechts 7. In plaats van 6 lendenwervels zijn er meestal maar 5 aanwezig en in de regel slechts 16 in plaats van 18 staartwervels. De bovenlijn van het kruis (het heiligbeen), loopt bijna horizontaal zodat de staart hoog aangezet is en in het verlengde van de rug ligt
Zeer karakteristiek is de staartdracht van de Arabische Volbloed bij opwinding: de staart wordt dan recht omhoog gestoken of zelfs geheel over het kruis gedrapeerd.

Benen:
De benen zijn bij het Arabisch Volbloedpaard een sterk punt: dit komt het best tot uiting in uithoudingsproeven. De benen zijn rank. De hoeven zijn hard en rond.

Huid en haar:
Het Arabisch Volbloedpaard heeft een zeer dunne huid met een bijzonder fijne, zijdeachtige beharing.

Kleur:
De kleuren zijn vos, bruin en zwart. Zwart is echter zeer zeldzaam. Nog niet genoemd zijn de schimmels: schimmel  (grijs) is in feite geen kleur maar een wijzigingsfactor en is een vergrijzing van de basiskleur.

Schofthoogte:
De gemiddelde schofthoogte is 1.50 m.

Aansluitend bij deze exterieurkenmerken dient er gesteld te worden dat het Arabische Volbloedpaard over enkele fysologische bijzonderheden beschikt waardoor het paard nog meer waardering geniet:

  • een goede spijsvertering
  • soberheid bij het eten
  • een groot uithoudingsvermogen
  • een snel lichamelijk herstel na grote inspanningen
  • een hoge vruchtbaarheidsgraad
  • een lange fok- en gebruiksduur

In vergelijking met andere paardenrassen is het Arabische Volbloedpaard op later leeftijd volwassen, maar tegelijkertijd ligt de gemiddelde levensduur hoger.

Karaktereigenschappen

Algemeen bekend en veelvuldig beschreven zijn het goedaardige temperament en het beminnelijk en zachtmoedige karakter van het Arabische Volbloedpaard. Dit komt tot uiting in zijn genegenheid voor de mens, gepaard gaande met een bijzonder goed leervermogen en hoge prestatiebereidheid.
Andere positieve eigenschappen als verdraagzaamheid, gehoorzaamheid tegenover bekenden, onverschrokkenheid, moed en reactiesnelheid worden ten zeerste gewaardeerd.

Deze uitzonderlijke karakterstructuur van het Arabische Volbloedpaard, die duidelijk reeds tot uiting kwam in de woestijn, maken van dit paard HET VEELZIJDIGE FAMILIEPAARD BIJ UITSTEK.