Paspoort/ Chippen

PASPOORT EN CHIPVERPLICHTING
Per 1 juli 2009 is voor alle paarden in Nederland zowel het paspoort als een identificatie chip verplicht.
Paarden die voor die datum wel een paspoort hadden maar geen chip, zijn verder vrijgesteld van chippen.

Het AVS is aangesloten bij de landelijke werkgroep Identificatie & Registratie welke de hele procedure rond het chippen kortsluit met de sportorganisaties en de diverse rasverenigingen. De in de werkgroep afgesproken tarieven worden eveneens door het AVS gehanteerd.
Tevens moet ieder paspoort voldoen aan de registratie medische handelingen. Indien uw paspoort geen pagina’s bevat aangaande medische behandeling met medicijnen en u niet kunt aangeven of het paard als dan niet voor de slacht geschikt zou zijn, dan is uw paspoort niet meer geldig. Hiervoor kon tot 1 juli 2009 nog een inlegvel voor aangevraagd worden, maar na die datum is dat ook niet meer mogelijk.

Per 1 januari 2010 moeten incomplete paspoorten vervangen worden en zal het paard door het stamboek aangemerkt worden als ongeschikt voor menselijke consumptie omdat de medische historie niet meer formeel traceerbaar is.  Voor Arabische Volbloedpaarden moet u dat door het AVS laten doen. Indien nodig komen wij op afspraak het paard schetsen en chippen en maken wij een AVS paspoort met alle gegevens van het paard en de eigenaar. Voor grotere groepen paarden is het mogelijk een aparte afspraak op locatie te maken. Het is in veel rayons ook mogelijk om veulens direct door de veulenschetser te laten chippen. Indien u hierin interesse heeft kunt u dit op het aanvraagformulier vermelden. Als in uw rayon de veulenschetser niet kan chippen laten wij u dit per omgaande weten.

Sinds 1 januari 1998 ontvangen alle veulens naast het stamboekpapier (bewijs van inschrijving) tevens een paardenpaspoort. Voor paarden geboren voor 1998 kunt u dit document aanvragen bij het stamboekkantoor.
 

VERLOREN OF BESCHADIGD PASPOORT OF ENTINGSPSAGINA’S VOL ? 
Indien uw paspoort

  • verloren of onherkenbaar beschadigd
    • dan moet u mogelijk daarvan aangifte doen en kunt u via een aanvraag en verklaring via DIT formulier een duplicaat paspoort  aanvragen.
  • beschadigd is maar nog wel te identificeren,  entingspagina’s vol of uw paard heeft nooit eerder een (EU) paspoort gehad
    • dan kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen via DIT formulier. 
       

CHIPREGISTRATIE LANDELIJKE DATABASE 
Alle bij het AVS geregistreerde paarden worden dmv hun chipnummer verplicht geregistreerd in een Nationale Databse. Niet bij het AVS geregistreerde Arabische Volbloedpaarden die langer dan 3 maanden in Nederland verblijven dienen eveneens worden geregistreerd. Hiervoor kunt u DIT formulier gebruiken.