KNHS Endurance Vereniging


Van alle sporten die er te beoefenen zijn met het Arabische Volbloedpaard is de endurance de specialisatie waarin dit paard het meeste uitblinkt. In geen enkele andere gebruikstak worden Arabische Volbloedpaard het meest gebruikt vanwege hun hoge mate van geschiktheid en kampioenskansen.

Bij endurancewedstrijden worden er speciaal uitgezette routes gereden met een totale lengte van 25 tot maximaal 160 kilometer. Deze routes worden op tijd gereden en gaan dwars door de vrije natuur. Hoewel endurancewedstrijden op tijd worden gereden, staat het welzijn van het paard voorop. De deelnemende paarden worden daarom voor, tijdens en na de wedstrijd door een dierenarts gecontroleerd. Endurance is een tak van sport waar hoge prestaties door zowel paard als ruiter worden geleverd, zonder dat prijzengeld een rol speelt. Met name voor de grotere afstanden moeten paard en ruiter goed getraind zijn. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden tijdens alle ritten.

Om endurancewedstrijden te kunnen rijden, moet u lid zijn van de KNHS Endurancevereniging. Niet-leden mogen alleen meedoen aan ritten van de "kennismakingsklasse"; die dezelfde afstand en leeftijdseisen als de klasse 1 wedstrijden. De kennismakingsklasse is echter geen wedstrijd en er wordt dus ook geen klassement opgemaakt. De wedstrijdkalender is te downloaden (zie rechterkolom).

Endurancewedstrijden worden gereden in de klassen:

Klasse I
Afstand: 25 t/m 40 km
Minimum leeftijd paard: 4 jaar
Minimum leeftijd ruiter:

Klasse II
Afstand: 41 t/m 79 km
Minimum leeftijd paard: 5 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 7 jaar

Klasse III
Afstand: 80 t/m 119 km
Minimum leeftijd paard: 6 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 12 jaar

Klasse IV
Afstand: > 119 km
Minimum leeftijd paard: 6 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 14 jaar

Kinderen jonger dan 14 jaar moeten onder begeleiding rijden van een ruiter of amazone van minimaal 18 jaar!

In Nederland houdt de KNHS Endurance Vereniging, voorheen de DER (Dutch Endurance Riders) zich met deze specialisatie bezig die jaarlijks meer dan 20 Enduranceritten organiseerd.