<< terug naar het In Memoriam overzicht

Dilemma 1985 – 2015

Door: Onno Dopper

7 september 2002, Tersk Holland Sale lot nr.9 grey female 1985 2/14(2-1-2) by Aswan out of Matritsa by Topol, bred to Namaz 2/14(4-1-2) (Mukomol x Nutria by Topol).
En, eh, daar ging het dus om, paar centen in de zak, zou het dan toch ooit eens lukken, Aswandochter? Nee, natuurlijk niet, vorige jaren gingen er voor vijftig, tot zelfs boven de honderdduizend USD (was nog de guldentijd he, dus veilen in dollars). Maar toch, dit zou wel eens de laatste kans kunnen zijn, immers Aswan was in 1984 overleden, deze merrie was van 1985, dus van zijn laatste jaargang kinderen en ze was al 17, dus wellicht toch betaalbaar? Nee, natuurlijk niet, out of Matritsa, de moeder van wereldkampioen Monitor en van Mat en dan de grootmoeder, Monogramma, moeder van vele toppers. En ze is ook nog drachtig, nee, die hengst, Namaz, nooit van gehoord, maar van Mukomol uit Nutria, moeder van Nikel, dus ook niet de eerste de beste.

Gelukkig werd lot nr 9 niet als 9e geveild, maar pas veel later, na de pauze, we konden nog wat dromen. Omdat ik vrijwel zeker wist dit droompaard niet te kunnen betalen had ik ook andere paarden bekeken die misschien wel in het budget vielen. Als eerste Passia (Armaniak x Postup) drachtig van Balaton. Armaniak zei me toen niet zoveel, Postup als moeder van o.a. Piligrim dan weer wel. En een veulen van Balaton? Ja dat wilde ik wel. Passia ging niet te duur, ik was de koper en voor de helft door m’n budget.
Op heel de veiling gingen de paarden niet te duur, op een of twee uitzonderingen na. Ik kocht niets meer en zou de rest van m’n geld bewaren.

En toen kwam ze Lot 9: DILEMMA, het bieden ging traag, toch maar mee bieden, ruim boven het budget, voor me de laatst over gebleven bieder, ik dacht uit Noorwegen, aan de telefoon, ik bood nog een keer……… de Noor draaide zich om en schudde lachend zijn hoofd, “nee”. Dus ik “ja”? JA! Een subtiel knikje van Rob naar de veilingmeester, die gelijk afsloeg, het paard werd me echt gegund. Een schreeuw die ze in heel de Beemster gehoord moeten hebben, volslagen blut, maar volmaakt gelukkig.

We hebben haar geshowd, 2 keer en ze haalde 20 voor beweging en ze stond vooraan, maar leverde vele kilo’s in en was niet gelukkig, dus is ze niet meer geshowd. Ze bracht veulens, Dimaz (v. Namaz) die we op de veiling vanwege de budgetoverschrijding in utero al verkochten aan de bekende combi v.d. Burg/Ammerlaan.  N.D.’s Nitron, 3/18 1-2-1-3  (v. Nikel) die koerste en als 3 jarige de herfstprijs won, als enige Rus tussen het Franse geweld en die in de eerste North European Derby op fotofinish 2e werd weer als enige Rus. Als laatste bracht ze merrie N.D.’s Ditah (v. Tabak) die we koesteren en wellicht nog eens zullen dekken. Na 2008 hebben we nog wel geprobeerd haar te dekken, maar ze wilde niet meer, dus heeft ze vanaf die datum de taak van opvoedster van de andere veulens met veel plezier op zich genomen. Dilemma is tot haar dood bij ons gebleven, zonder enig teken van ziekte of wat ook vonden we haar ’s morgens dood in stal, het was duidelijk dat ze rustig in slaap was overleden.

Dilemma, bedankt.