Lavender Foal Syndrome (LFS) bij Arabische Volbloedpaarden

LFS is net zoals SCID een dodelijke ziekte veroorzaakt door een mutatie. Door gevolgen van neurologische complicaties kan het veulen niet overleven. De aandoening vererft op autosomaal recessieve wijze, gelijk aan SCID en CA. In een studie gedaan op een groep van 107 paarden aan de Universiteit van Cornell in de USA is gebleken dat het dragerschap van deze mutatie op ca. 10% bij de puur Egyptische en gerelateerde bloedlijnen en ca. 2% bij de de rest van de populatie ligt.

Veulens met LFS kunnen niet opstaan en vaak kunnen ze niet eens omrollen om rechtop te zitten, rustend op het borstbeen. Ze liggen vaak in een krampachtige positie, met hun hoofd en nek opgetrokken en de benen stijf of peddelend. Onwillekeurige, snelle oogbewegingen (nystagmus) zijn ook aanwezig in sommige LFS veulens. Een vaak gezien symptoom is de vachtkleur die een lichte lavendel-achtige tint heeft, vandaar ook de naam van de aandoening. Verder zijn de veulens vaak groot van formaat en maken een zware bevalling door (dystocia). Daar niet alle LFS veulens de specifieke lavendelkleurige vacht hebben worden ze soms gemisdiagnostiseerd als  “dummy foals” geassocieerd met de zware bevalling, een  ruggemerg probleem of een andere hersenaandoening. Een LFS veulen kan wel een sterke zuigreflex hebben en kan dus wel met de fles gevoed worden. Deze inspanningen zijn echter meestal zinloos. Veulens met LFS hebben vaak kramp episodes en als ze niet uit zichzelf sterven dan worden ze meestal in de eerste uren tot dagen na de geboorte geuthaniseerd omdat een normaal leven onmogelijk is.  Autopsie doet vermoeden dat een neurochemische of submicroscopische structurele afwijking de oorzaak is van de klinische symptomen.

Bronnen:
WAHO – Genetic disorers in Arabian Horses: Current research projects
Arabian Horse Association – Genetics and Genetic Disorders

Onderzoek:
Cornell University
Fanelli Research

Het AVS moedigt eigenaren aan om hun paarden te testen om zo verantwoorde keuzes te maken in hun fokprogramma om LFS lijders te voorkomen. Een losse LFS test of een combo test is beschikbaar via het stamboekkantoor en kan gedaan worden op reeds bestaand DNA materiaal of i.c.m. de veulenregistratie indien gewenst.