<< terug naar het In Memoriam overzicht

In Memoriam Massouda 1979 – 2006

Op zondag 24 december j.l. is op de rijpe leeftijd van 27 jaar de oudste en bekendste merrie van Smaroel Arabians overleden. De ‘Koningin’ van Smaroel Arabians is niet meer. 

Jopie en Sjef hebben haar in Egypte gekocht als 8 jarige merrie. Guy de la Fontaine showde haar daar, hij liet haar los en ze draafde met haar kenmerkende zwevende gangen regelrecht naar de uitgang die niet eens gesloten was ! In korte tijd wisten Sjef en Jopie het zeker; deze merrie gaat naar Nederland !

Na veel tijd, hopen en bidden werd zij hen gegunt ! Ze moest echter nog drie maanden in quarantaine staan ( in Duitsland was dit niet verboden) daar het in Nederland destijds verboden was paarden uit Egypte in te voeren uit angst voor de paardenpest, wat daar overigens nog niet eerder was voorgevallen. Ze heeft toen drie maanden bij Familie Poth gestaan waar zij haar regelmatig opzochten.

Ze was drachtig van Ezz (Emad x Safinaz v. Alaa El Din) en beviel bij Smaroel van het hengstveulen MASOUD S, welke naar prinses Alia van Jordanie werd geëxporteerd. Ook Massouda’s  laatste hengstveulen, MADAHN S, staat nu op de koninklijke stallen van Jordanië !

Ze is niet veel geshowd daar Sjef heel zuinig op haar was en die keren dat ze geshowd werd is ze altijd Kampioen of Reserve Kampioen geworden. Ze was in binnen- en buitenland ontzettend populair !

Er is twee keer een bod op haar gedaan vanuit Qatar, maar Sjef stond erop dat ze haar hele leven bij Smaroel mocht blijven. Een lofwaardig streven wat ook is uitgevoerd !

Massouda heeft Sjef en Jopie Smarius zes hengsten en vijf merries gegeven waarmee ze nadrukkelijk haar stempel op de Pure Egyptische Fokkerij heeft gezet.

1987 – MASOUD S (v. Ezz) – Hengst – Bruin
1988 – IBN FIKRI S (v. Fikri)- Hengst – Schimmel
1989 – IBN-MASSOUD S (v. Mahrus El Nabil) – Hengst – Vos
1990 – BINT MASSOUDA S (v. Mahrus El Nabil) – Merrie – Schimmel
1991 – BINT EL NILE S (v. Ashour S) – Merrie – Schimmel
1992 – AMON RE S (v. Ashour S) – Hengst – Schimmel
1993 – GAZELLA S (v. El Madahn Mareekh) – Merrie – Vos
1998 – EVITA S (v. Amgad) – Merrie – Schimmel
1999 – AMAS S (v. Amgad) – Hengst – Schimmel
2000 – YOSRA S (v. El Madahn Mareekh) – Merrie – Schimmel
2001 – MADAHN S (v. El Madahn Mareekh) – Hengst – Schimmel