<< terug naar het In Memoriam overzicht

In Memorial Riki’s Shabri 1993 – 2009

De bij het AVS en onlangs ook bij het NRPS goedgekeurde zestienjarige hengst Riki’s Shabri (Veteran x Esmira) overleed afgelopen zaterdag na afloop van de dressuurwedstrijd in IJzerlo. De hengst won nog twee M2-proeven onder het zadel bij Annelieke Stoop voordat hij in de trailer stierf. Riki’s Shabri overleed aan een acute hartaanval. Pogingen om nog sperma te winnen zijn mislukt.

Wanneer een hengst op wedstrijd overlijdt, moet de dood worden vastgesteld door een dierenarts. Als deze niet aanwezig is moet deze direct worden opgeroepen. De dierenarts moet het paard vervolgens voor sectie via een speciaal meldnummer aanmelden bij de GD in Deventer. De GD komt het dier zo spoedig mogelijk op halen. ,,Helaas wist niemand hoe deze regels in elkaar staken. Hierdoor verliep het proces te traag en was Riki’s Shabri te veel afgekoeld om nog sperma te kunnen winnen”, vertelt de heer R. Poolen, eigenaar van Riki’s Shabri. ,,Ik wil niemand met een beschuldigende vinger aanwijzen, maar het is wel een waarschuwing voor de toekomst. De KNHS en de dierenarts moeten weten hoe het aanmeldingsproces werkt.”

Riki’s Shabri werd als veulen kampioen tijdens de keuring in Kootwijk en herhaalde deze stunt als driejarige. In de jaren daarna viel hij zowel op nationale als internationale keuringen regelmatig in de prijzen. Vorig jaar werd de hengst nog reservekampioen van de senioren hengsten. Riki’s Shabri bracht in totaal twaalf nakomelingen. Ook in de sport behaalde de hengst goede prestaties. Angela van de Berg leidde het dier op tot Z2-niveau in 2001. Daarna werd het paard enkele jaren teruggetrokken uit de sport. In december 2007 werd Annelieke Stoop de nieuwe ruiter van de hengst. ,,Het klikte onmiddellijk. Ze gingen heel vlot door de dressuurklassen heen. Twee weken geleden startte Annelieke voor het eerst hors concours in het Z en werd direct eerste. Afgelopen weekend won ze ook beide M2-proeven”, vertelt Poolen. ,,Ik had Annelieke heel graag een nakomeling van Shabri gegund. Hij zou dit jaar een merrie van haar dekken. Daarom vind ik het ook zo jammer dat het niet meer is gelukt sperma van hem te winnen.”