Arabische Volbloedpaarden – Zijn ze niet te heethoofdig voor de sport?


BIT Magazine  – mei 2017

Met een fijngevormd hoofd, sprekende ogen, gracieuze bewegingen en hoge staartdracht spreken Arabische Volbloeden tot ieders verbeelding. Mooi om te zien, maar kan je er ook wat mee? Zijn ze niet te heethoofdig voor de sport? Cedes Bakker, voorzitter van het Arabisch Volbloedpaarden Stamboek Nederland (AVS) legt uit welke types het meest bruikbaar zijn voor de verschillende takken van sport.

Bakker kent het vooroordeel over Arabische Volbloeden: heet, nerveus, veel show. De meeste Arabieren hebben echter een piekfijn karakter: “Arabieren zijn intelligent, sensitief en hebben een groot uithoudingsvermogen. Doordat ze eeuwenlang met nomaden meetrokken in de woestijn, hebben ze zich aangepast aan barre leefomstandigheden en zijn ze enorm gericht op mensen. Een Arabier leert pijlsnel en onthoudt veel. In goede handen een zegen, bij een beginner een vloek. Je moet de Arabier snappen. Met een Arabier moet je eerst een band opbouwen, maar is die band er eenmaal, dan gaat hij voor je door het vuur.”

Veelzijdig
Als veredelaar hebben Arabische Volbloeden invloed gehad op bijna alle paardenrassen. Bakker: “Er zijn dekhengsten die bij het AVS en het NRPS erkend zijn voor de fokkerij en die door hun prestaties de 1ste fokklasse hebben behaald. Nu is dat o.a. de sportpredikaathengst Lobeke en in het verleden waren dat Gomel, Bora, Prins Abdullah, Baccarat en anderen.” Gomel startte destijds onder Erny den Hartog op Prix St. George niveau. Bakker ziet dat met name de Russische Arabieren met een prestatie-achtergrond als 2-jarigen worden getest op de renbaan om te zien of ze hard genoeg zijn. Die komen later vaak in de endurance of dressuursport terecht: “Opvallend, want voor paardenrennen is explosie nodig, oftewel sprintspieren, terwijl je voor endurance spieren nodig hebt die het heel lang volhouden. Dit typeert echter het aanpassingsvermogen en de werkwilligheid van de Arabier”.

TOPSPORT
De endurance-sport heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Bakker: “In de top, de winnaars van de 160 km-wedstrijden, staan allemaal Arabische volbloeden. Dat zijn de enigen die het fysiek qua hardheid aankunnen én mentaal voor je blijven gaan. Ook hoog in de dressuursport komen we Arabieren tegen. 

POPULAIR
Femma van Santen van VS Arabians, net over de grens met Duitsland, heeft als doel het fokken van rijtypische Arabieren met massa en atletisch vermogen: “Ik begon met AF Barahbay, een goedgekeurde dekhengst met ster- en keurpredikaat. Zoon Bayard VS is in Duitsland als dekhengst voor alle rassen erkend, rijdt Z-dressuur en start binnenkort in de cross. Ook halfbroer Nizar VS is erkend voor alle rassen in Duitsland, doorliep het 70 dagen hengstenverrichtingsonderzoek en kreeg een 1e premie en een 9 voor springen bij de hengstenkeuring in Duitsland. Allen hebben een vriendelijk en werkbaar karakter.”


Koele kikkers
Ook in de westernriding presteren Arabieren goed dankzij hun wendbaarheid, lichtvoetigheid en intelligentie. Paulette Zorn, western-beoefenaar en ECAHO-jurylid, ziet een groot verschil tussen de zogenaamde showarabieren en de sportarabieren. Die laatste categorie is kalm en belastbaar, zowel fysiek als mentaal: “In een moeilijk trailparcours blijven ze koel en denken ze mee. Bij westernriding doe je op één dag 5-6 verschillende onderdelen. Dan moet je als paard veelzijdig zijn en snel kunnen schakelen. Dat kunnen Arabieren als geen ander. ”

Zorn zet haar Arabieren ook in als coachpaarden: “Omdat ze zo intelligent en sensitief zijn, schatten ze mensen razendsnel in. Bij een cliënt die angstig is, zijn ze extra voorzichtig. Wel zijn Arabieren gevoelig voor congruentie. Ze tonen het direct als je niet laat zien hoe je je werkelijk voelt. Doe je een Arabier onrecht aan, dan krijg je het voor je kiezen. Ze laten zich niet onderdrukken.”

Familiepaard
Ook bij andere takken van (recreatie)sport zien we Arabieren terug, zoals bij TREC, patrouilleritten, vrijheidsdressuur en zelfs aangespannen. Een mooi voorbeeld is de inmiddels overleden hengst Garwolin (Palas x Garsonka). Hij behaalde dubbele prestatiepredikaten dankzij zijn succesvolle carrière op de renbaan en in de dressuur en was ook bij KWPN als dekhengst erkend. Later liep hij als gezinspaard braaf voor de kar.


Bron: Bitmagazine.nl